Eirik Helland Urke legger kamera på hylla ut året for å lede TUs KI-satsning.

Kunstig intelligens

Tar KI-ansvar i TU

– Det er viktig at vi passer på det som er ekte, og så må vi leke oss og tråkke i bremsene når vi trenger det, sier TUs nye KI-sjef Eirik Helland Urke. 

Publisert

«Jeg har fått ny jobb!...for en stund. Resten av 2024 har jeg fått ansvaret for kunstig intelligens i Teknisk Ukeblad Media».

Det skrev Eirik Helland Urke på sin Facebook-side i starten av denne uka, og selv om han offisielt trer inn i jobben i dag, har han allerede tyvstartet med arbeidet da Journalisten slår på tråden. 

Satser på KI

Teknisk Ukeblad (TU) har jobbet internt og prosjektmessig med implementeringen av kunstig intelligens (KI) en stund allerede. Med den nye prosjektstillingen, skal det nå satses mer. 

– Vi ser stadig nye måter å bruke KI på, sier Urke. 

Transkribering, generering av titler, korrektur, notiser og ikke minst graving. Lista er lang med KI-verkøty Urke og TU nå skal utforske videre. Så sent som i går fikk alle journalistene i TU tilgang til ChatGPT–team. 

– Nå ser vi etter hvert at det er mange flere områder vi med fordel kan bruke energi på, og da må vi bare gønne på. 

Til vanlig jobber Eirik Helland Urke som fotograf i TU. Her fra reportasjetur i helikopter.

Positiv

Det er mange meninger om implementeringen av KI i mediehverdagen. Blant annet gikk illustratør Christian Bloom ut i Journalisten og advarte om at bruken av KI-genererte illustrasjoner er i ferd med å utradere yrket hans. 

Selv er Urke positiv til KI, men han presiserer at det også er mye skummelt som følger med. 

– Vi må være våkne, for selv om det gir veldig mange nye muligheter til å både effektivisere og grave i dybden, følger det også med mange feller, sier han. 

Han presiserer: 

– Den første fella er å tro at det som kommer fra språkmodellene, er sant. Det er også fort gjort å gå på en smell om vi bruker bilder vi ikke burde brukt, eller om vi merker innhold for dårlig.

Urke bekrefter at TU har egne retningslinjer for hvordan redaksjonen kan og skal bruke KI-verktøy. Blant annet skal redaktøren alltid godkjenne enhver ny redaksjonell bruk av KI. 

– Det er jo fort gjort at utvikleren bare har laget et eller annet, så det er viktig at redaktøren til enhver tid skal være i loopen. 

Lange tradisjoner

TU, som ble startet allerede i 1854, da som Polyteknisk Tidsskrift, er verdens eldste i sitt slag. Det er med andre ord et mediehus med tradisjoner. 

Allerede i 1963 skrev de om kunstig intelligens, forteller Urke. 

Han forteller at de er opptatt av å drive grundig journalistikk, og de er veldig opptatt av å verne om journalistikken og fotografiet. 

– Vi må finne ut hvilke virkemidler vi kan bruke med det utgangspunktet. Men vi kan ikke bare overlate alt til KI, det må også være noen mennesker her som tar styringa.

Han legger til: 

– Jeg tror vi skal finne en bra balanse på det. Det er viktig at vi passer på det som er ekte, og så må vi leke oss og tråkke i bremsene når vi trenger det. 

Powered by Labrador CMS